ЮЗДП прибягва към стопанската авиация за да спре обезлистването на боровете

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути

Над 900 декара иглолистни насаждения в района на „ДГС Кюстендил” ще бъдат третирани срещу насекомния вредител ръждива борова листна оса. Авиоборбата е разрешена от ОДБХ – Кюстендил и ще се извърши на 26 април, при подходящи метеорологични условия и ако ниските температури през последните дни не са довели до измиране на гъсениците, съобщават от предприятието.

Засегнатите държавни гори са около селата Драговищица, Горановци, Копиловци и Николичевци, община Кюстендил. Площите ще бъдат обработени с вертолет със система за ултра малообемно пръскане. Приготвянето на работния разтвор и зареждането ще се извърши на работна площадка Ломнишки път, в землището на с. Драговищица.

Препаратът Мимик 240 ЛВ, който ще се използва, е одобрен за въздушно пръскане, разрешен е от БАБХ и отговаря на стандартите на FSC за управление на горските територии. Активното вещество тебуфенозид действа само на гъсеници на пеперуди и няма пряко влияние върху пчели, полезни насекоми, паразити, хищници и водни безгръбначни.

Целта е да не се допусне масово обезлистване на боровете, каквото наблюдавахме през 2016 г. в района на Радомир.

За предстоящите лесозащитни дейности са уведомени всички заинтересовани страни – кметства, регистрирани пчелари и държавни институции.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА