EFSA ще публикува новото си научно становище за неоникотиноидите през ноември

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Европейският орган по безопасност на храните EFSA работи по най-новото си научно становище за неоникотиноидите и въздействието на употребата им върху здравето на пчелите, каза изпълнителният директор на Европейския орган по безопасност на храните (EFSA) д-р Бернард Урл по време на среща с министъра на земеделието и храните проф. Христо Бозуков. Становището ще бъде публикувано през ноември тази година. “Данните, които сме събрали досега, потвърждават, че има риск  и трябва да се анализират добре научно, след което да се обсъдят и вземат най-правилните решения от ЕК.”, посочва д-р Бернард Урл.

 EFSA събира нови научни становища във връзка с проблема от заинтересованите страни – НПО, пчелари и тези които прилагат неоникотиноиди, става ясно от съобщение на пресцентъра на МЗХ.

 „Аз, като учен, считам, че това третиране едва ли е най-големият проблем пред пчеларството, но опазването на пчелите е световен проблем и ни задължава да обсъдим внимателно ситуацията с опрашителите и да вземем необходимите решения на европейско и национално ниво.”, коментира министър Бозуков.

По време на срещата изпълнителният директор на EFSA изрази благодарност към  Центъра за оценка на риска по хранителната верига и Българската агенция по безопасност на храните за справянето с болестта Заразен нодуларен дерматит и предприетите мерки от България, посочват от МЗХ. По думите му това е принос на страната ни за справяне със ситуацията с този проблем на европейско равнище.

Бернард Урл посочва, че очаква повече наши учени да кандидатстват при обновяване съставите на научните панели и съвети на ЕFSA. То ще започне през юни тази година и ще приключи през 2018 г. Бозуков е подчертал, че в рамките на Селскостопанска академия има 25 научни институти, отворени за сътрудничество с EFSA.  Центърът за оценка на риска има изградена мрежа от над 300 учени, а амбицията е тя да бъде разширена с над 1000 нови членове.

 

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА