„Българинът все още не познава силата на билките, не е запознат и с качествата, с които те подпомагат организма“, коментира за „Агрозона“ Веселинка Павлова от ароматна бутикова биоферма „Павлови“. Освен чрез билките, чрез подправките също може да се стимулира доброто състояние на организма, тъй като те съдържат антиоксиданти, флаваноиди, витамини и други полезни за тялото вещества.
Билките помагат храната да бъде усвоена добре, България е била на едно от първите четири места в света по износ на билки, „Българските билки са с изключително качество, много добре приемани са навсякъде и не е проблем да изнасяме.“, коментира производителят. От фермата на семейство Павлови обаче към момента няма експорт, защото проблемът с работната ръка е голям: „Всичко, което правим със съпруга ми, го правим с ръцете си.“
По повод все по-популярните китайски и индийски лечебни растения у нас, Веселинка Павлова посочва, че не спира да обяснява, че в България трябва да използваме родни билки, защото растенията са с най-голям целебен ефект на мястото, където са пораснали. „Жалкото е това, че българинът много се увлича по модерните неща.“, коментира Павлова.