Честит Ивановден!

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути

Днес е Ивановден. Православните християни почитат Св. пророк Йоан Кръстител. Неговата памет се почита няколко пъти през годината, но на този ден е най-тържествено.

В миналото имало обичай още преди изгрев слънце млади жени да стават и да отидат за вода. Носели я от река или кладенец, след което къпели с нея малки деца за здраве. С тази вода се къпели и младоженци, които са се оженили през зимата преди днешния ден. Народното поверие гласи, че Свети Йоан Кръстител е закрилник на кумството и побратимството.  Кумът, който е венчал двойката или кръщавал малчуганите, приготвя дарове и специален обреден хляб. Хлябът се украсява със захаросани ябълки, сушени плодове, босилек и стръкчета здравец. С него се посреща младото семейство, което посещава своя кум. На свой ред то също носи хляб, баница и печена кокошка.

Имен ден на този ден празнуват Иван, Ивана, Иванка, Ивайло, Иво, Калоян, Йоан, Йоана, Йово, Жана, Ваньо, Ваня и др.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА