Започва втора ваксинация на дивите хищници

Кирил Александров
Кирил Александров
2 Минути

Втората за тази година ваксинация по въздух  срещу бяс при дивите хищници е в ход, съобщават от Агенцията по храните. За целта над 1 млн. ваксинални примамки ще бъдат разпръснати от 10 самолета като разпръскването ще започне от летище Лесново в столицата и ще продължи с летище Ерден, област Монтана и летище Балчик в Добричко. Примамките с ваксини ще бъдат пуснати през следващите 20 дни в зависимост от атмосферните условия. Ваксинацията ще обхване областите София, София-област, Перник, Кюстендил, Видин, Монтана, Враца, Велико Търново, Плевен, Добрич, Силистра, Русе, Разград, Пазарджик, Смолян и Благоевград. Няма да има разпръскване над населените места и водоемите, поясняват от БАБХ.

Самите примамки имат формата на кубче с размери 2х3х2 см., миризмата им е специфична и именно тя привлича хищниците. Животните придобиват имунитет срещу бяс, след като изядат примамката. На един квадратен километър се изхвърлят по 20 броя примамки, а височината, от която се пускат, е 150 метра. Мястото, на което е пуснато всяко кубче, се  маркира чрез GPS-система.

Пипането на ваксиналните примамки от хора не е желателно с незащитени ръце, ако е нарушена целостта на външната обвивка, ваксината може да е опасна за здравето. При контакт с примамките е добре да се извърши консултация с лекар. Ваксините не са опасни обаче за здравето на останалите диви животни. Ветеринарите съветват домашните животни да се държат затворени или на повод (за кучетата), за да не приемат примамките, предназначени специално за дивите хищници. Ваксинацията е част от Програмата за надзор и изкореняване на заболяването бяс, разработена от Българската агенция по безопасност на храните.

Снимка: John Mason/freeimages.com

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА