Троянци варят ракия на площада, над 30 хил. гости очакват за фестивала на сливата

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

Тридневното издание на Българския фестивал на сливата започва в четвъртък. По време на почивните дни посетителите на Троян ще могат да се радват на богата програма и да дегустират любимата Троянска сливова ракия. Тази година празникът съвпада с деня на Независимостта. „Това е чудесно, защото нашият празник има много български дух и троянска традиция“, коментира пред „Агрозона“ Донка Михайлова, кмет на Троян.  Градът ще отбележи официално националния празник, след което с различни културни програми ще се даде началото на феста. „Следващите 3 дни – 23, 24, 25, са изпълнени с много повече настроение и чувство за хумор и с дъха на троянската сливова ракия“.

Предвидена  е богата програма с 2 основни сцени – в Троян на централния площад и в село Орешак. Тя е свързана с представянето на българския фолклор, като са поканени емблематични изпълнители – ансамбъл „Филип Кутев“, Николина Чакърдъкова, Неврокопски танцов ансамбъл, Тони Димитрова, Лора Караджова и много други, съобщи Михайлова. Над 800 самодейци от цялата страна ще ни връщат към удоволствието на традициите.

Троянската сливова е най- голямата атракция на фестивала. И на двете места ще иOLYMPUS DIGITAL CAMERAма казани, които на момента ще изваряват сливовия плод и ще показват на гостите как се произвежда ракията. По време на събитието гостите ще могат да усетят магията на троянските занаяти. Рекорден брой занаятчии – над 85 – ще изложат своите произведения на площада в Троян. Особено интересно е запалването на казана със сливова ракия. Всяка година това прави главният майстор – той трябва да е достигнал особени върхове в професията си и да е допринесъл за благото на града. Кой ще запали казана обаче се пази в тайна до последния момент – стара традиция. Хората очакват да разберат името с нетърпение.  Кметът ни издава само, че тази година честта се пада на млад, амбициозен троянец с много интересна професия.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
По време на празника всеки гост може да опита филия намазана със сладко от сливи.

При желание гостите могат да се включат в конкурса за домашна сливова ракия. „Той има особено очарование – в него обикновено се предлагат ракии на няколко десетилетия, имащи своята история“. Традиция в Троян е при раждането на дете да се произвежда ракия, която се заравя в земята и се вади за сватбата му.

Фестивалът води своето начало от началото на 1993 г., възниквайки в село Орешак. След това започва да се отбелязва в Троян. С времето той става все по- масов и по- любим на гражданите, а в момента се е превърнал в емблематичен за цяла България и за чуждестранните гости. Миналата година Българския фестивал на сливата бе отличен като един от най- добрите в Европа и стана носител на престижната марка за качество – Европейски фестивал за 2015/16 година.

През 2015 г. около 30 хил. души са посетили празника. „За нас е радост фактът, че хотелите, ресторантите и заведенията са пълни. Магазините на Троян също са обект на голям интерес. Тази година много повече хора“, категорична е кметицата Донка Михайлова.

Цялата програма на фестивала вижте ТУК

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама