Демонстрационен център за производство на продукти от реплянска овца бе официално открит в село Репляна, област Видин. Той се намира във ферма „Реплянка“ и целта му е да покаже на практика как връзката между запазването на природата и устойчивото развитие на селските райони в територии с висока природна стойност може да е печеливша за местните хора, бизнеса и природата. Собственикът на фермата Димитър Иванов изгражда центъра с експертната подкрепа на Българско дружество за защита на птиците и с финансиране от българско-швейцарския проект „За Балкана и хората.
Фермата е разположена в сърцето на Западна Стара планина – регион от Натура 2000, а ливадите около нея се стопанисват в съответствие с агроекологичните изисквания. Около 500-те животни в стопанството се отглеждат пасищно и се хранят предимно със сено, в което има над 100 вида треви и билки. Всеки ден се добиват 30 литра мляко от около 350 овце. Част от суровината се преработва и се продава директно по Наредба 26 на Министерство на земеделието и храните, друга част се изкупува от държавно предприятие във Видин.
Димитър Иванов обяснява процеса на преработка: “Млякото постъпва в пастьоризатор, който се загрява до определена температура, след това се охлажда, източва се във ваната за производство на сирене, подсирва се, пресова се за кратко, реже се и се добавя сол. Трябва 24 часа да стои в солен разтвор и се подрежда в кофички, тенекии и др. Киселото мляко се прави тук в по-малко количество. То няма необходимата трайност, затова трябва бързо да се реализира на пазара.”
В рамките на официалното откриване шеф Валери Нешов приготви за гостите вкусни ястия от местни продукти, сред които „билково агне на барбекю“, чиизкейк от прясно овче сирене.