Откриха демонстрационен център за производство на продукти от реплянска овца

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

Демонстрационен център за производство на продукти от реплянска овца бе официално открит в село Репляна, област Видин. Той се намира във ферма „Реплянка“ и целта му е да покаже на практика как връзката между запазването на природата и устойчивото развитие на селските райони в територии с висока природна стойност може да е печеливша за местните хора, бизнеса и природата. Собственикът на фермата Димитър Иванов изгражда центъра с експертната подкрепа на Българско дружество за защита на птиците и с финансиране от българско-швейцарския проект „За Балкана и хората.

в
Фермата отвън

Фермата е разположена в сърцето на Западна Стара планина – регион от Натура 2000, а ливадите около нея се стопанисват в съответствие с агроекологичните изисквания. Около 500-те животни в стопанството се отглеждат пасищно и се хранят предимно със сено, в което има над 100 вида треви и билки. Всеки ден се добиват 30 литра мляко от около 350 овце. Част от суровината се преработва и се продава директно по Наредба 26 на Министерство на земеделието и храните, друга част се изкупува от държавно предприятие във Видин.

м
Богатото природно биоразнообразие е важно за производството на мляко с отлични качества

Димитър Иванов обяснява процеса на преработка: “Млякото постъпва в пастьоризатор, който се загрява до определена температура, след това се охлажда, източва се във ваната за производство на сирене, подсирва се, пресова се за кратко, реже се и се добавя сол. Трябва 24 часа да стои в солен разтвор и се подрежда в кофички, тенекии и др. Киселото мляко се прави тук в по-малко количество. То няма необходимата трайност, затова трябва бързо да се реализира на пазара.”

В рамките на официалното откриване шеф Валери Нешов приготви за гостите вкусни ястия от местни продукти, сред които „билково агне на барбекю“, чиизкейк от прясно овче сирене.

н
Качеството на месото на реплянската овца е високо ценено и много вкусно, приготвено на скара

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама