Все по-голяма част от храната на европейците се отглежда в трети страни

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Осигуряването на прехрана на европейците все повече е свързано с използването на обработваема земя в държави извън континента. Изводът е на неправителствената организация Friends of the Earth Europe в доклад, публикуван наскоро.

Европейският съюз се нуждае от почти 270 млн.ха земеделска земя, за да осигури годишната прехрана на жителите на Стария континент. В момента около 40% от обработваемата земя, осигуряваща производството на храни за европейците, се намира извън Европа. Територията е с големината на Франция и Италия взети заедно. Това вреди на околната среда и местните селски общности, е основния извод в доклада.

Ето защо е необходимо ЕС да си постави ясни цели и да използва свободната в момента земеделска земя. Трябва да се намали замърсяването на околната среда в следствие производството на стоки в животновъдството и производството на култури богати на белтъчини.

„Прекалено високото производство на храни в ЕС се дължи на големия внос на фуражи в ЕС“, каза евродепутатът Мария Хойбух от Германия за Agra Europe. Експертите на неправителствената организация критикуват и силния внос на плодове и зеленчуци от държави, които не са членки на ЕС.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама