Ако вносната фуражна соя, която към момента се използва в ЕС, се замени с произведена в Европа суровина, производството на свинско месо ще генерира с 50% по-малко парникови емисии, става ясно от проучване на Института за проучвания “Устойчива Европа”. За Австрия, например, количеството на вредния за околната среда въглероден диоксид, свързан с производството на свинско, ще спадне с 1,1 млн. тона на година.
Изчисленията на института сочат, че в резултат на използване на земя и промените в земеползването, на соята се дължат 77% от общото количество въглероден диоксид, генерирани за производство на 1 кг свинско в Европа.
Ако вносните фуражи се заменят с европейски, освен принос за околната среда, ще има и други съществени ползи – както социални като осигуряване на работни места, така и икономически – повече възможности за фермерите в Европа и стимул за икономиките, добавената стойност ще остава в ЕС.
50% по-чисто месопроизводство със соя от ЕС

Автор:
Кирил Александров
Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.
РЕКЛАМА
ВИДЕО
Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000 хранителни продукти.