Земеделието е важен сектор в икономиката на Гърция. 13.6% от работоспособното население в Гърция е заето в земеделието(в ЕС средно са 4.7%). Добавената стойност, която секторът придава на икономиката на страната възлиза на 3.8%, докато в ЕС е 1.6%.
По-голямата част от фермите (76.7%) са дребни, с размер по-малко от 5 ха. Средният размер на фермите е 6.8 ха, докато фермите в ЕС са със среден размер от 16.1 ха. Само 5.2% от гръцките фермери са на възраст под 35 години. Населението на страната е 11 млн. души, повече от половината от които живеят в селските райони.
Обработваемите площи в страната са 131 621 км2, от които 50% са гори. Напоителни системи са изградени в 19.8% от земеделските площи, а 86% от използваната в страната вода се използва за нуждите на селското стопанство. Биопроизводството се развива на 3.8% от обработваемите площи.
Близо 80% от гърците са на мнение, че средствата от ЕС за развитие на земеделието в страната са достатъчни или прекалено малко. Само 6% смятат, че тези средства са напълно достатъчни.
До 2020 г. в развитието на земеделието и селските райони в Гърция ще бъдат инвестирани повече от 19.61 млрд. евро. Ключовите приоритети са определени на европейско ниво и включват: създаване на работни места, устойчиво развитие, модернизация, иновации и качество. Чрез директните плащания и програми за развитие на селските райони Гърция има възможност да инвестира в удовлетворяване на своите специфични нужди.
Досега Гърция има 75 продукта с марката за защитен произход от ЕС (включително сиренето фета, чери домат Санторини и др.), както и 28 продукта със защитени географски указания.