Само 35 % от крайната цена на доматите отива при производителите. Изкупните цени на краставиците пък представляват 45 % от крайната стойност, на която се търгуват. Цените на зеленчуците в България в последните години растат. Това се отнася, както до изкупните цени, цените на едро, но така и на цените за крайно потребление. Това става ясно от анализа на Център за икономически анализи на селското стопанство (CAPA).През 2014 г. са достигнати най-високи средни годишни цени за домати, пипер и краставици. През миналата година има известен спад, но въпреки това цените се задържат сравнително високи в сравнение с предишни години. Площите заети с домати, пипер и краставици полско производство достигнаха своя исторически минимум. През 2014 г. площите с 3-те култури паднаха до 6,3 хил. ха. В следващите години се очаква да има слабо повишение в площите, като то варира в диапазона между 7-8 хил. ха, коментират от САРА.
Съседството на България с Република Турция поставя страната ни редом до един от най-големите производители на зеленчуци в света. Около 76% от брутния селскостопански продукт на Турция се пада на зеленчуците. Общото производство на зарзават там достига над 28 млн.тона, като в последните години се увеличава. Наред с това се наблюдава преструктуриране на производството, като комшиите увеличават производството си на домати и особено на краставици, както и на плодови зеленчуци, като намаление се наблюдава при кореноплодните, пипера и лука.
В същото време Европа е нетен вносител на зеленчуци, като за последните няколко години се наблюдава ръст на вноса с почти 10% в сравнение с 2010 год. Общият импорт на зеленчуци в Европа достига 25 млн.тона. Мароко, Египет и Турция са най-големите вносители на зеленчуци в Европа.
ЕС е разделена по отношение на производство и търговия, като основните страни производителки и износителки на зеленчуци са Холандия, Испания, Франция и Полша. Основните вносителки са Великобритания, Германия, Италия.