България отбеляза 143-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, днес честванията продължават

Лилия Александрова
Лилия Александрова
4 Минути

България отбеляза 143-ата годишнина от обесването на Апостола на свободата Васил Левски. Освен да отбележи годишната от смъртта на Апостола, изложбата бе и по повод и 140-годишнина от Априлското въстание.

Началото на честванията на двойния празник бе дадено в сградата на Народното събрание, където бе открита изложба „Безсмъртието на българския дух”. В слово на откриването председателят на Народното събрание Цецка Цачева отбеляза задължението ни ежедневно да си даваме сметка, че много от заветите на Левски са изпълнени и „това ни задължава да пазим нашата България, демократичните ценности и всеки да се труди според силите си за благоденствието на нашата хубава Родина“. В словото си председателят на парламента уточни, че експозицията „Безсмъртието на българския дух“ е посветена на Левски, но и на Ботев, както и другите българските революционери, герои от Априлската епопея. Цачева благодари на Общобългарски комитет „Васил Левски“ и Фондация „Христо Ботьов“ за оказаното съдействие при подготовката на изложбата, но и на Народната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”, Националния исторически музей, музей „Христо Ботев“ – Калофер, РИМ – Плевен, Дирекция ВИМ – Плевен, ХГ „Илия Бешков – Плевен и Регионален исторически музей – Велико Търново, които са предоставили оригинални експонати за реализирането ѝ.

Част от експозицията са косите, орарът, камата и писма на Васил Левски, часовникът, оригинални фотографии и сабята на Христо Ботев, печати и устав на БРЦК, знамето на Хвърковатата чета. Според председателя на Общобългарски комитет „Васил Левски“ Васил Василев, който присъстваше на откриването на експозицията, през последните години се наблюдава рязко нарастване на интереса към делото на двамата велики българи – Васил Левски и Христо Ботев.

143-та годишнина от смъртта на Апостола бе почетена в родния му град Карлово. Там директорът на Националния музей Дора Чаушева посочи, че 18 февруари е ден, в който карловци се обръщат и към друг карловец – един от сподвижниците на Васил Левски и много активен предприемач и общественик след Освобождението – Иван Грозев, чиято къща е закупена от Българската търговско-промишлена палата, а те от своя страна имат амбицията да остане обществено достояние. СОУ „Васил Левски” – Карлово пък представи спектакълът „Процесът – 1873”. С митинг, военни почести, тържествена заря и редица прояви в Смолян се отбелязаха 143 години от гибелта на Васил Левски. Там се проведе факелното шествие с три лъча, които се събраха до паметника на Апостола в двора на ПМГ.

В Ямбол също отбелязваха годишнина от гибелта на Апостола с тематична среща и разговор с ученици, наречена “Искри от миналото”, посветена на живота и делото на Левски в читалище “Съгласие – 1862”. Вечер посветена на Апостола се състоя във Военния клуб в Бургас. Част от вечерта бе докладът на Данка Георгиева, директор на Държавен архив – Бургас. Тя поясни, че в него представя личността на Васил Левски от неговите младежки години, израстването и приноса му в теорията на българската революция.

На 19 февруари проявите и събитията посветени на Левски продължават в цялата страна. С ритуал по полагане на венци и цветя благоевградската общественост ще отбележи 143 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски. В Казанлък също са предвидени поредица от събития в памет на Левски. На 19-ти февруари по традиция обществеността в Симитли ще преклони глава пред великия подвиг на Апостола, както и в редица други градове на страната.

Източник: Фокус

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА