Руската икономика е отслабнала с 3,7% за 2015 г.

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Официални данни на руската статистика сочат, че потребителското търсене и капиталовите инвестиции в страната са се понижили през миналата година, изпращайки икономиката в дълбока рецесия, съобщава БНР.

Руският брутен вътрешен продукт за този период се е свил с 3,7% на фона на падащите цени на петрола и санкциите от западните държави.

Продажбите на дребно, по които се съди за потребителското търсене, през 2015 година са спаднали с 10%, а понижението при капиталовите инвестиции е в размер на 8,4%. Само за декември е регистриран спад на продажбите на дребно с 15,4% на годишна база след като през ноември беше отбелязано понижение от 13,1%, докато капиталовите инвестиции се свиха през последния месец на миналата година с 8,7% след спад 4,9% през ноември.

За втора поредна година е намалял и реалният разполагаем доход на руснаците като понижението е с 4% и е резултат от инфлацията, която нарасна през последните месеци на миналата година над ниво от 15%.

Прогнозите са, че руската икономика, която е силно зависима от цените на петрола, вероятно ще продължи да се свива и през 2016 година, тъй като световните цени на суровината се понижиха значително под ниво от 50 долара за барел, заложено в бюджета за настоящата година.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА