Eвропейският съюз ще трябва да търси нови пазари за своя износ на свинско месо, защото темпът на растеж на производството надвишава търсенето, се казва в последния доклад на Rabobank. Според експертите, китайският пазар ще бъде ключов за европейските производители, защото в следващите 10 години износът на свинско месо от ЕС ще се повиши с 20%.
До 2025 г. консумацията на свинско месо в ЕС ще се увеличи до 20 млн. т., което е с 300 хил.т. повече в сравнение с 2014 г. Очакванията за този растеж се дължат на икономическото възстановяване на Стария континент, се казва в доклада. В същото време обаче производството до 2025 г. ще достигне 22.8 млн. т., с 800 хил.т. повече в сравнение с 2014 г. В резултат на това зависимостта от износа ще се увеличи с 500 хил.т. и количеството на разположение за износ към 2025 г. ще бъде около 3 млн.т.
Китай е най-големият в света консуматор на свинско месо, но през последните 18 месеца намали големината на стадата си с 19% или почти 9.5 млн. животни. В същото време търсенето в страната се увеличи със 725 хил.т. до 1.1 млн.т.