Редки видове гъби се изкупуват и преработват в района на Пазарджик, съобщава Юлиян Колев, председател на Асоциацията на преработвателите на диворастящи гъби и плодове от Пазарджик, за “Фокус”. По думите му сред тях е гъбата смръчкула, която е в много малки количества и в България почти я няма. Цената й е много висока. Другата гъба, която рядко се работи, е верпа, посочва специалистът. Тя също е рядко срещана у нас. “Има такива гъби, които са търговски гъби и които се търгуват на европейския пазар, но от тях в страната има много малки количества. Що се отнася до най-търсените диворастящи гъби от страна на хранителния бизнес в страната, това са най-разпространените и изкупувани гъби – манатарка и пачи крак“, посочва Колев. Той разказва, че в момента в Родопите в момента се бере пачи крак, но, както и в другите части на областта и страната, манатарка почти няма, но се очаква някаква реколта от тази гъба да има в следващите седмици.
Двe редки диворастящи гъби се изкупуват и преработват в района на Пазарджик

Автор:
Екип на Агрозона
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие.
Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби.
Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона
РЕКЛАМА
ВИДЕО
Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000 хранителни продукти.