Нова технология за свръхохлаждане обещава революция в месарството

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Норвежкият институт СИНТЕФ прави изпитания на нов метод за съхраняване на месо без консерванти, наречен свръхохлаждане, съобщава БТА. Методът е разработен преди няколко години  и се състои в охлаждане на месото до температура минус 2,5 градуса Целзий, която е точно преди тази на замръзавнето му. Така то запазва качествата си на прясно месо и не прилича на замразявано.

Ако този метод за съхраняване бъде възприет, ползите ще са няколко. Първата и най-очевидна е, че месото се запазва без химикали цял месец. Това би харесало не само на търгуващите с биологични продукти, но и на потребителите. Освен това месото ще стане по-трайно и ще се изхвърля по-малко. Само в САЩ се изхвърлят 40 процента от хранителните продукти.

При свръхохлаждането намалява и въглеродният отпечатък, защото разходите за съхраняване, а и за транспорт са по-малки.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама