Допълнителни 700 хил. лв за застраховане на селскостопанска продукция

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Бюджетът за 2015 г. по Схемата за държавна помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция е увеличен със 700 хиляди лева с решение на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“, съобщават от пресцентъра на фонда.

След увеличението общият бюджет по схемата за тази година възлиза на 1,7 милиона лева. Помощта има за цел да насърчи малки и средни предприятия, земеделски стопани, които отглеждат плодове, зеленчуци, етерично-маслени култури и тютюн за доброволно застраховане на селскостопанска продукция срещу неблагоприятно климатично събитие, което може да бъде приравнено на природно бедствие, и други неблагоприятни климатични събития, като се компенсират частично разходите за сключване на застрахователна полица.

Максималният размер на подпомагането, което може да получи един земеделски стопанин, е до 65% от стойността на застрахователната премия, посочват от фонда, а срокът за кандидатстване започна на 30-и март 2015 г. до изчерпване на ресурса по схемата за подпомагане, но не по-късно от 31 август 2015 г. Размерът на държавната помощ на база заявената площ за подпомагане и предвидената ставка по подадени към 8-и юни 2015 г. заявления надхвърли одобрения по схемата ресурс от 1 милион лева, затова приемът на заявления беше преустановен.

С увеличаването на бюджета и подновяването на приема на заявления ще се даде възможност на по-голям брой земеделски стопани да се възползват от подпомагането.

Общият бюджет по схемата за застраховане на селскостопанска продукция за целия период на действие (2015-2020 г.) е 21 милиона лева.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА