В Рига обсъдиха бъдещето на биологичното земеделие

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Бъдещето на биологичното земеделие обсъдиха на неформална среща в Рига министрите на земеделието на страните от Европейския съюз. Латвийската страна, която пое председателството на Съвета, започна дискусия за проблемите на сектора, предава АгроТВ.

Темата на неформалната среща е била “Устойчивост, растеж и потребности на гражданите на ЕС преди и след 2020 г.” Министрите са обсъдили кои от съществуващите политически инструменти са били успешни по отношение на биологичното земеделие и какви инструменти трябва да се прилагат в бъдеще. Участниците са изразили становище за повишаване на доверието на потребителите към биопродуктите.

Министрите са разисквали и как държавите-членки могат да се снабдяват с растителен и животински репродуктивен материал за биопроизводство. Условията за съвместно съществуване на конвенционалното и биологичното земеделие са от решаващо значение. Необходими са промени в законодателството, за да се гарантира лоялна конкуренция и изключването на рискове от измами. Дискусиите са засегнали и предложението за разработване на регламент за биологичното земеделие.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА