Над 22 хил. круизни туристи са посетили Видин през 2014 г.

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Над 22 хил. круизни туристи са посетили Видин през 2014 г. Това стана ясно на среща на министъра на туризма Николина Ангелкова с представители на местната власт и туристическия бранш от региона, съобщават от пресцентъра на туристическото министерство. В нея участваха областният управител Момчил Станков, народните представители Вили Лилков и Владимир Тошев и др.

“Работим за подписването на декларация за насърчаване на речния круизен туризъм”, каза министър Ангелкова. Това се предвижда да се случи по време на срещата на министрите на туризма, която ще се проведе на 8 и 9 юни в София.

През 2015 г. се очакват 181 речни туристически кораба във Видин. Това е около 10% ръст в сравнение с миналата година. “Трябва да се възползваме от тази възможност и общините да координират усилията си, за да предложат интересни обекти на тези туристи”, допълни Николина Ангелкова. Областната управа последователно работи в тази посока. Установени са връзки с германската област Ортенау и е изготвен индивидуален пакет за пристигащите круизни туристи. Пакетът включва посещения на исторически и природни обекти във Видин и Белоградчик.

“Видин и регионът трябва да използват потенциала не само на круизния туризъм, но и възможностите за вътрешен туризъм“, каза още министър Ангелкова. Министерството реализира мащабна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм чрез популяризирането на 50 по-малко известни места, като от област Видин в този списък попадат Конакът и Кръстата казарма в град Видин, както и крепостта „Кастра Мартис“ в град Кула.

Данни на НСИ сочат, че нощувките, реализирани в област Видин през 2014 г., са били близо 46 500, от които 78% на български граждани. Средната продължителност на престоя на туристите е 1-2 нощувки. Броят на пренощувалите лица за този период надвишава 31 300, от които българите са били също 78%. Реализираните приходи от нощувки за миналата година са за над 1.8 млн. лв., от които 86% са формирани от български граждани.

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА