МЗХ ще подкрепи най-уязвимите производители на тютюн чрез национални доплащания

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

След среща с тютюнопроизводители министърът на земеделието и храните Десислава Танева заяви, че желанието на министерството е да подкрепи най-уязвимите малки производители на тютюн и политиката на Министерство на земеделието и храните е с акцент именно към тях, предават от пресцентъра на земеделското министерство. По думите на Танева има 4 варианта с предложения за разпределение на националните доплащания за сектор „Тютюн“ за 2015 година и до четвъртък ще бъдат разработени и изпратени на присъствалите за разглеждане.

През тази година се запазва сумата, която ще се разпредели между производителите, и тя възлиза на 107 млн. лева.

Предложение на браншовите организации е да се промени рамката на референтния период на база, на който се изплащат националните доплащания на тютюнопроизводителите. Те поискаха да се  изключи  2009 г. и да се добави 2006 г., но за да бъде изпълнено това искане, е необходимо Министерството да получи съгласието на Европейската комисия. По време на срещата е обсъдена и възможността за въвеждане на таван върху средствата за подпомагане, които се получават по националните доплащания за тютюна. Танева посочва, че на 5-и март ще бъде решиено кой от предложените варианти за подпомагане на сектор „Тютюн“  ще бъде приет. По думите й някои от дискутираните нови предложения, по отношение на начина на разпределение на средствата за тютюнопроизводството, няма да могат да се приложат още тази година.

По време на срещата с браншовите организации, Десислава Танева припомни, че до 2020 г. националните доплащания за тютюн ще бъдат намаляващи, а от 2021 г. това производство няма повече да бъде субсидирано. Помощта, която се предоставя към момента, има за цел да подкрепи стопаните да се насочат към друг вид производство.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА