Частното складиране на свинско месо се обсъжда като допълнителна мярка за подкрепа на пазара и предпазване на европейските животновъди от негативните ефекти от руското ембарго и ниските цени на месото в ЕС. Досега еврокомисарят по земеделие на ЕС Фил Хоугън не беше на мнение, че такава мярка е необходима, но европейски производители се оплакаха, че цените на свинското в ЕС падат значително и това изисква да бъдат предприети мерки, пише agrarheute.de.
Представители на Европейската комисия подготвят предложение за отваряне на мярката „Частно складиране на свинско месо“, а от своя страна еврокомисарят също е направил съответно предложение. Франция, Белгия и Дания настояваха за въвеждането на тази мярка, като противодействие срещу ниските цени на свинското в ЕС.
По време на заседание на Съвета по земеделие на ЕС Фил Хоугън ясно се обяви срещу въвеждането на такива мерки, но изглежда той се е поддал на натиска на държавите-членки, коментират медиите. Ако той приеме идеята за въвеждане на такава мярка, предстои Комисията да я гласува.