EП подкрепи обозначаването на произхода на месото в преработените храни

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

Европейският парламент подкрепи обозначаването на произхода на месото в преработените храни, предават от българския офис на институцията.

Произходът на месото, използвано като съставка в преработените храни, като например  лазанята, трябва да бъде обозначен на етикета, заявиха депутатите. Те призоваха Комисията, която публикува доклад по въпроса в края на 2013 г., да предложи законодателни промени, за да се възстанови доверието на потребителите след скандала с конското месо и други случаи на измами с храни.

Резолюцията, която беше приета с 460 гласа, срещу 204 „против“ и 33 „въздържал се“, призовава в законодателното си предложение Комисията да се придържа към доклада си от 2013 г., според който трябва задължително да се посочва страната на произход на месото, използвано в преработените храни, за да се гарантира прозрачност по цялата хранителна верига и по-добро информиране на европейските потребители, за да се възстанови доверието им.

Депутатите изразиха загрижеността си за вредите, които хранителните измами нанасят на потребителското доверие и здраве, както и на функционирането на хранителната верига и на цените на селскостопанска продукция.

Европейските депутати подчертаха, че Докладът на Съвета (от 17.12.2013 г.) признава, че 90% от запитаните потребители считат за важно произходът на месото в преработените храни да бъде упоменат на етикета. Това е един от факторите, които повлияват на потребителското поведение.

Оценката на Френската потребителска организация за влиянието върху цените  се различава чувствително от доклада на Комисията. Депутатите поискаха да бъде представена по-ясна картина. Оценката трябва да се направи в сътрудничество с потребителски организации и не трябва да бави законодателното предложение

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама