Китай отмени ограниченията за износ на ценни руди

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Китай вдигна ограниченията за износ на редките си метали. Съдът към Световната търговска организация реши през миналата година, че въведената от Пекин квота за износ на редки метали е в нарушение на правилата на международната свободна търговия, пише proplanta.de.

Китай забрани износа на ценни руди на основание, че иска да запази природните си ресурси. От Китай идват над 90% от редките руди на света, които се използват в производството на електрически уреди и автомобили. Освен това суровините се използват в сектора на възобновяемите източници на електроенергия като например производството на ветрогенератори и батерии за хибридни автомобили. Повече от половината от материалите за производството на LCD дисплеи са съставени от редки руди.

През 2012 г. ЕС, САЩ и Япония се оплакаха пред СТО, че наложената от Китай квота върху износ на редки руди кара цената на тези суровини да се повиши прекалено много. Така американските производители трябвало да плащат три пъти по-високи цени за тях, отколкото китайските си конкуренти.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА