Кошници със свежи зеленчуци, произведени само в района на Софийска област и Пазарджик ще пристигат до клиентите за 24 часа след поръчка оnline. Това е идеята на проекта „Зарзават+“, който стартира в навечерието на Бъдни вечер.
За инициативата разказаха организаторките Велеслава Цанева, председател на УС на Фондация Евро перспективи и Вихра Андонова, член на УС на Фондацията. Това стана в столичния ресторант „789“ пред пълна маса с искрящи от здраве сезонни плодове, зеленчуци и ястия, характерни за трапезата на българина в предколедните пости- качамак, салата от спанак, моркови, целина, тиквени семки, био сирена и кашкавали на „Хармоника“, домашна пита, омесена от майсторите готвачи на ресторанта.
Идеята е продуктите да се поръчват чрез сайта, а организаторите в рамките на едно денонощие ще ги доставят. Търсим първите 40 желаещи и започваме, обявиха Велеслава Цанева и Вихра Андонова, докато разчупваха за късмет бухналата пита. Желаещите да получат първите кошници със здравословна и свежа храна могат да се обаждат на тел. 02 9541080 или да пишат на zarzavat. [email protected].
LOKFOOD
Идеята e родена от опита на международния проект LOKFOOD“ Местните храни- стимул за развитието на местния бизнес“, за който Агрозона писа преди време и в който участва Фондация Евро перспективи. Припомняме, че тригодишният проект вече приключва, той бе финансиран от Европейския фонд за регионално развитие чрез Европейската програма за междурегионално сътрудничество ИНТЕРРЕГ IVC и МРРБ. Работата по него допринесе за подобряване политиката на Софийска област за подпомагане на малките и средни предприятия в хранителната индустрия. Всъщност идеята за „Зарзават +“ идва от видените и успешно работещи в Швейцария къси вериги на доставка. Целта е в област София да се получи Швейцарския резултат с производители предимно от този район, обясниха двете дами. Те подчертаха, че в резултат на проучванията по проекта сред 40 микро и малки предприятия в областта на храните, са стигнали до извода, че при нас най- подходяща ще бъде системата за доставка с кошница с храни, както е в Швейцария.
До вратата
На практика сезонните плодове и зеленчуци от местни производители ще бъдат доставяни на адрес, посочен от клиента в определен ден от седмицата.
Клиентите ще могат да избират различни количества- за 2-,4 и повече души, както и различни срокове на доставката. Към кошницата със зеленчуци и плодове те могат да добавят и други продукти по желание- мляко, сирене, кашкавал, яйца, сладкарски изделия.
Към този момент организаторите ще работят с млечните продукти на „Хармоника“, но ще бъдат добавени и други преработватели от област София, увериха те.
Светлана Трифоновска