Трансграничната българо-румънска земеделска група приключи работата си за годината

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Последното за годината заседание на Съвместната българо-румънска земеделска работна група се проведе в с. Мечка, община Иваново. Заседанието се организира от Областна администрация Русе, Окръжен съвет Гюргево, Асоциация Еврорегион „Данубиус“ и Трансграничен Бизнесцентър „Данубиус”, предава радио “Дарик”. Българската група беше водена от Областния управител г-н Стефко Бурджиев. Участваха г-н Станимир Станчев, Заместник областен управител и представители на службите по безопасност на храните и земеделието, на държавен фонд „Земеделие“ и на националната служба за съвети в земеделието. Начело на румънската група беше Димитру Гаврила, заместник председател на Окръжен съвет Гюргево и председател на земеделската група. В нея бяха включени румънски хотелиери и ресторантьори, производители на вино и лозари.

Домакин на заседанието беше Любен Рабчев, собственик на лозови масиви, винарна и хотел в с. Мечка.  Ивалинка Цанкова, агроном и земеделски производител представи темата „Производството на лозов или овощен посадъчен материал на територията на Русенска област“.

Всички участници отбелязаха, че мястото е уникално и оцениха високо усилията на г-н Рабчев да започне производство на грозде и вино, с което да възроди стари традиции. Идеята за построяване на местно малко пристанище на р. Дунав за 40 лодки се възприе като една добра възможност за засилване обмена на стоки, услуги и хора от двете страни на реката. Участниците в заседанието бяха силно впечатлени от избата, където в 300 френски дъбови бъчви отлежава вино от сортовете „каберне совиньон“, „каберне фран“ и „мерло“.

Лили Ганчева, изпълнителен директор на Асоциация Еврорегион Данубиус, представи възможностите за съвместни трансгранични проекти между община Иваново и Гюргевската община Малу,  свързани с  подобряване на инфраструктурата и създаване на условия за развитие на туризма.

До края на годината ще бъдат идентифицирани темите, по които Съвместната българо-румънска земеделска работна група ще заседава.

Следващото заседание ще се проведе през януари и на него ще бъде приет плана за 2015 година.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА