Лупината като алтернатива на соята

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Учени от Германия са успели да разработят технология, която позволява богатата на протеини лупина да бъде използвана в човешката храна, без това да се отрази на добрия вкус на продуктите. За това откритие те са получили най-високото отличие в областта на технологиите и иновациите в Германия, Deutscher Zukunftspreis, която се връчва от президента на федералната република Йоахим Гаук.

Лупината е култура с високо съдържание на протеини. Тя е полезна за човешкия организъм, но досега не е била използвана широко в хранителната индустрия заради неприятния горчив вкус, който придава на храната. Програма за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. стимулира отглеждането на бобови култури, сред които е и лупина.

Според учените от изследователския институт Fraunhofer-Gesellschaft (най-голямата европейска научна организация, ориентирана към приложни изследвания в редица научни области) лупината има огромен потенциал да помогне за решаване на проблема с изхранването на увеличаващото се население в света.

За това как се добиват протеини от лупина, четете в декемврийския брой на списание „Агрозона“.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама