Болестта “син език” е регистрирана и в община Златоград

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Огнище на болестта “син език” е регистрирано в община Златоград, област Смолян, това е казал директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Сава Бозуков за “Фокус”. Две кози са заболели в село Кушла, в Цацаровци – една крава, а в Златоград – четири крави. Бозуков уверява, че продължават проверките на дирекцията на терен, вземат се и кръвни проби. Утре се очаква да излязат първите резултати.

С цел ограничаване разпространението на заболяването е наложено ограничено движение на животните като за спазването на мярката областната дирекция си сътрудничи с ДАИ и полицията. В часовете, в които са активни куликоидите – между 17 ч. вечер и 8 ч. сутрин, е ограничена и пашата. По думите на д-р Бозуков е необходимо стопаните са поставят мрежи на вратите и прозорците на оборите, в които се отглеждат животните, тъй като това е векторно пренасяно заболяване и се предава чрез комари. Той посочва, че ако заболее животно от едно стадо, не означава, че и другите ще бъдат болни.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА