Русия ще забрани доставките на млечни продукти от чуждестранни компании за държавните учреждения

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Проектозакон на руското Министерство на земеделието предвижда да се забрани на чуждестранни млечни компании да снабдяват с продуктите си държавни учреждения в страната. Това съобщава Agra Europe. Ако бъдат одобрени, промените ще влязат в сила от януари 2015 г. и ще причинят загуби за вносителите на стойност около 1 трилиона рубли (20 млрд. евро). С тях чуждестранни компании няма да могат да участват на търгове за доставки на млечни продукти за социални институции, включително училища и болници, както и за федерални и регионални резерви. Ще бъде забранено също на всички държавни корпорации да купуват млечни продукти от чуждестранни компании. Засега в списъка на забранените продукти влизат: мляко на прах, сметана, масло, кондензирано мляко, сирене, извара и някои други продукти.

За да запълни нуждата от млечни продукти, които няма да се внасят от ЕС, Русия ще увеличи вноса от Беларус. Според някои експерти обаче това означава, че логистичните разходи, свързани с тези продукти, ще се увеличат.

С предлаганата промяна Кремъл цели да увеличи местното производство на млечни продукти и да подкрепи млечния сектор в страната, който се намира в трудно положение в момента. Опасенията на експерти са, че подобно решение може да доведе до недостиг на млечни продукти в някои региони на Русия като Сибир и Далечния Изток, чиито основен доставчик е Нова Зеландия.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА