Лалко Дулевски: Да се направи допълнителна оценка на ефективността на целия инструментариум по европейските фондове за следващия програмен период

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

Да бъде направена допълнителна оценка на въздействието върху всички мерки, програми и целия инструментариум, който може да се използва, в следващия програмен период – това поиска Лалко Дулевски, председател на Икономическия и социален съвет при изслушване в Народното събрание на тема „Политики за развитие на изостаналите региони”, предава агенция „Фокус”. Дулевски посочи, че е щастлив, че България за пореден път е показала иноваторски подход по регионален проблем. „Трудно е някой да ни посочи – в страна-членка заедно да дискутираме по определен регионален проблем – Европейският икономически и социален комитет, националният съвет, парламентът”, каза Лалко Дулевски.

 „В момента използваме ограничен инструмент – гаранция за младежта. Търсим някакви средства, да налеем някакви пари, да създадем работни места. Мисля, че трябва да се влезе в българското училище, и да се обучават младите какви възможности имат, за да започнат своя бизнес в тази територия, а не да стигнат 12-ти клас и да тръгнат в чужбина или към София по университетите, само и да не се върнат никога на тези територии”, допълни Дулевски. “Териториите са в критична ситуация и ние сме длъжни да кажем тази истина, за да се търси адекватно решение”, коментира той.

С изключение на Югозападен регион, останалите райони се характеризират с изоставане от средното равнище, както и водещите райони в ЕС, каза вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова при изслушване в Народното събрание на тема „Политики за развитие на изостаналите региони”. „Ето защо споделяме виждането, че е необходима стратегическа ориентация по отношение териториалното развитие, както на национално ниво, така и в рамките на ЕС. Това ще обедини усилията на отделните държави в ЕС за постигане на общи цели и насочване на финансовите ресурси в едни и същи направления. По този начин ще се осигури по-добре взаимодействие както от прилаганите политики на европейско, национално и регионално равнище”, допълни Златанова.
Като един от най-важните приоритети на ЕС за периода 2014 – 2020 година, Златанова посочи подпомагането на по-слабо развитите региони. „Този приоритет цели преодоляване на изоставането и осигуряване на растеж”.

„Правителството ще продължи действието си за подобряване качеството на живот като използва кохезионата политика като един от инструментите, осигуряващи намаляване на различията”, каза още Зинаида Златанова.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА