Българските ягоди и череши – сериозно пострадали от дъждовете

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Дъждовете почти напълно са съсипали реколтата от ягоди и ранните сортове сортове череши, съобщи за “Труд” Слави Трифонов, председател на Националния съюз на градинарите в България.“Ранните череши почти навсякъде в страната са напукани от дъждовете и така в момента зреят. Този плод не става за пазарите. От тях може да се правят единствено нектари и сладка”, казва той.  В Кюстендил са пострадали късните сортове “Бинка”, “Кожевска” и “Регина”. Причина за това е, че при влажно време няма нормално опрашване на съцветията, казва Валери Йовев, началник на кооперацията в с. Горна Козница, предава изданието.

По плодовете вече се наблюдава кафяво гниене, което налага насажденията да се пръскат от самолет или вертолет. Според изчисленията на кооперативите от Кюстендил разходът им за препарати и пръскане ще достигне до 15 лв. за декар. След пръскането се очаква да бъде прогонена и черешовата муха. “Неблагоприятни са атмосферните условия за черешите, но всяко зло за добро. Ще има по-малко череши, но ще са по-едри от миналогодишните. Което означава, че плодовете ще са над 24 мм в диаметър, каквото е изискването за износ на череши за прясна консумация. Ще изнесем повече в чужбина и така ще компенсираме щетите и загубите”, обяснява Йовев.

За гъбично заболяване по плодовете сигнализира началникът на института по земеделие край Кюстендил проф. Димитър Домозетов.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА