Настояват за забрана на трансмазните в хранителната индустрия

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Сдружението “Зелени инициативи” ще настоява за поредица от мерки пред компетентните органи, които целят ограничаването и впоследствие забраната на употребата на трансмазнините в хранителната индустрия. Това се посочва в съобщение от организацията.

По аналогия с БДС за храните и с био-знака, от сдружението предлагат със специален знак да бъдат обозначени хранителните продукти, които не съдържат трансмазнини, както и да бъде въведена категоричната забрана на употребата на хидрогенираните масла в продуктите, обозначени за деца.

Естествените растителни масла, добити от царевица, рапица, соя, се нагряват и молекулният им състав се “дообогатява” с един атом водород. Така вече хидрогенирани маслата придобиват по-голяма твърдост и трайност. Този процес обаче променя първоначалната молекулна структура на маслата и те стават вредни за здравето, защото се отлагат по кръвоносните съдове и не се разграждат от организма, посочват от сдружението.

И отбелязват, че трансмазнините са в основата на маргарина, палмовото масло и растителната сладкарска сметана. Това са продукти, които у нас масово се използват за производството на бисквити, вафли и други тестени изделия.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама