Започваме съгласуване с браншовите организации по закон за храните. Това заяви министърът на земеделието и храните Димитър Греков, при откриването на Денят на хранително вкусовата промишленост. Министърът на земеделието е и патрон на празника, който се провежда в хотел Принцес в София. В рамките на събитието е и десетата юбилейна национална научно-практическа конференция „Хранителната индустрия-перспективи в глобалния свят”.
Според новия директор на БАБХ Пламен Моллов законът за храните не е пипан повече от двадесет години и затова е необходимо да се създаде нов. Според министъра качеството на българските храни е отлично, но те присъстват едва 20% в търговската мрежа. Той обясни това с липсата на достатъчно родни суровини, както и с ниските обеми на производство особено на зеленчуци и плодове, които не могат да отговорят на исканията на големите търговски вериги. Именно затова в следващия програмен период ще се отделят средства за подпомагане основно на малките фермери, производителите на зеленчуци, плодове и животновъдите.
Светлана Трифоновска