Богат избор, специални зони, дегустации и кулинарни умения в Интер Експо Център

Златко Златков
Златко Златков
5 Минути

За поредна година от 6 до 9 ноември ще се проведат международните специализирани изложби МЕСОМАНИЯ, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, БУЛПЕК, САЛОН НА ВИНОТО и ИНТЕРФУД & ДРИНК. По същото време в изложбения комплекс на столицата ще се проведе и СИХРЕ – специализирана изложба за хотелско, ресторантско, кетъринг и СПА оборудване. Две от изложбите имат юбилей – 20 години МЕСОМАНИЯ под мотото “20 ГОДИНИ СЪС СОБСТВЕНО ЛИЦЕ” и 20 години БУЛПЕК – единствената в България изложба за хлебопроизводство и сладкарство.

Освен традиционните български изложители с позиции като производители и търговци на храни, напитки, машини и технологии в хранителната индустрия, има и чуждестранни компании от Франция, Полша, Испания, Турция, Гърция, Южна Корея и др. Тази година колективно представяне имат фирми от Италия, Унгария и Холандия. Същия формат на участие избраха и български винопроизводители. Очаква се представяне на Посолствата на Аржентина и Южна Африка, а също и търговски посещения от Македония и Япония.

Съседна Гърция ще представи за втора поредна година две интересни инициативи – проекта Vegiterraneo за промоция на европейските зеленчуци, произведени в Крит, и проект за промоция на продукти от развъдници за риба, замразена риба и морски дарове. Сред познатите и очаквани събития е Лабораторията за италиански вкус. Именно там, в специална гурме зона, посетители и гости ще опитат типични регионални хранителни продукти, свързани с най-добрата италианска кулинарна традиция.

Сертифицирани био продукти, диетични храни и напитки за здравословно хранене или спортен режим ще бъдат представени на БИО ЗОНА и ЗОНА “ДИЕТА И ФИТНЕС“.

“Вкусете Балканите: дребното фермерство и производство на храни – инструменти за устойчивост в селските райони на Югоизточна Европа” е мотото, под което тази година Асоциацията на конвивиумите на SLOW FOOD в България организира конференция и кръгла маса.

Проектът NO-BLE Ideas – “Мрежа от млади иноватори за устойчиви идеи в областта на земеделието и храните”, изпълняван по програма SOUTH EAST EUROPE, ще бъде представен от Агенцията за регионално и икономическо развитие – Враца. Неговата крайна цел е подобряване на връзката търсене–предлагане на научни изследвания и иновации за устойчив растеж на хранително-вкусовия сектор в Югоизточна Европа.

Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България организира кръгла маса на тема “Българският хляб – храна, бизнес и политика”. Ще се проведат и традиционните конкурс „Златен медал с диплом“ и Конкурс на потребителя. През тази година гости и посетители на Интер Експо Център – София ще могат да се докоснат и до състезателния дух в кулинарното майсторство.

В програмата на специализираната изложба СИХРЕ е включена Националните квалификации за професионални готвачи, които ще излъчат българския представител на Bocuse d’Or Европа и за почитателите на кулинарното майсторство – един уникален COOLinar, посветен на вкусната храна и добрите напитки.

Най-престижното състезание за професионални готвачи в света Bocuse d’Or има за цел да представя и популяризира таланта на най-добрите в бранша. Националните квалификации за България се организират за втори път от Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ) в партньорство с Агенция Булгарреклама. Те са отворени за всички професионални готвачи с българско гражданство (изисква се паспорт за потвърждение), които са навършили поне 23 години през януари 2015 г.

Участниците ще трябва да приготвят два вида основно ястие (рибно и месно). Те трябва да включват три гарнитури по избор на кандидата и да съдържат поне един характерен български продукт.За почитателите на кулинарията, които няма да могат да вземат участие в Bocuse d’Or, организаторите предлагат една също толкова интригуваща възможност – на 8 и 9 ноември ще се проведе COOLinar.През двата дни посетителите на COOLinar ще имат възможността да се запознаят с топ кулинарни блогъри, специалисти в онлайн комуникацията (даващи насоки за правилно позициониране в мрежата), съвети от професионалисти в диететиката и здравословното хранене. Ще има срещи с представители на хранително-вкусовата промишленост, както и дегустация на храни, приготвени чрез уникални експерименти в кухнята.

Кулминацията на двудневните срещи ще са кулинарните битки, където отборите ще премерят майсторството си с колегите по черпак. Професионалното жури в лицето на шеф Андре Токев и шеф Иван Манчев от Българската асоциация на професионалните готвачи, ще се заеме с нелеката задача по оценяването на ястията.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
ЕТИКЕТИ:
Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама