Фестивал на автентичната храна ще се проведе на 5 и 12 октомври в Мол Пловдив от 11 часа, на втори етаж, съобщиха организаторите от сдружение “Устойчиво общество” и “Хранкооп Пловдив”. Защо е вкусно и здравословно да ядеш домашно приготвен хляб, защо е хубаво да си купуваш сезонни зеленчуци, защо сиренето, купено от фермер, на когото имаш доверие, е по-добро от това в магазина, какво е “триеница”, “пиде” или “кешкек” и защо можем да наречем тези автентични храни “изчезващи видове”?
Това са част от въпросите, на които домакините не просто искат да отговорят, но целта им е да постигнат повече разбиране за здравословното хранене. Че то е толкова естествено и постижимо, колкото е било традиционното кулинарство и домакинство на нашите баби и прабаби. На феста здравословните продукти ще се превърнат в традиционни ястия!
През двете първи съботи на октомври – 5 и 12.10 на Фермерския базар в Мол Пловдив ще бъдат представени биологични и ръчно приготвени храни без Е-та от малки местни производители, изложение с дегустации на домашно приготвени храни от традиционни от местните села – с участието на Народно читалище „Честолюбие – 2001г.”, гр. Раковски и Народно читалище „Изгрев – 1927г.”, с. Граф Игнатиево, ще има споделяне на рецепти за приготвяне на автентични ястия.
Хранкооп Пловдив е неформален хранителен кооператив на биофермери и производители на ръчно приготвени храни, който има за цел да предложи на пловдивчани достъпна здравословна храна, да насърчава здравословното хранене на домакинствата и да развива местното биоземеделие и микро производството на ръчно приготвени храни.
/А/