За първи път в София тази неделя /29 септември/ ще се проведе Празник на лимеца. Производители на древното жито ще се съберат в център Идея Вита на улица Лерин-64 в столицата, за да споделят практики за отглеждането и употребата на древното жито. Ще бъдат приготвени четири вида хляб от лимец с квас и участниците ще могат да дегустират на място. От 9.45 до 18.00 часа организаторите от център Идея Вита са предвидили споделяне на опит за отглеждане и начини на употреба на древното жито, а събитието ще завърши с български народни хора и песни. Лимецът е див сорт пшеница и е единствената зърнена култура, която не е селектирана от хората и стотици години видът й не е изменян.
Заради твърдата си обвивка, този вид зърно не е податлив на външни влияния, а поради ниското съдържание на глутен не полепва по червата и предпазва от стомашно-чревни заболявания и алергии.
Център Идея Вита е място, където можеш да дойдеш за вкусна извара, а да си тръгнеш и с книга; да дойдеш на Съботното взаимно училище, а да ти направят и Боуен терапия или да поиграеш дервишки танци, йога или български народни хора. Или както си разхождаш кучето в градинката отпред, да влезеш и да се сдобиеш с рецепта за постен кекс или супа на 5-те елемента. При нас никой не си тръгва само с това, за което е дошъл. Винаги има и още нещо…, дори това да е само една подарена усмивка.
В Идея Вита се учим да общуваме все повече със същността си – душа с душа, а не с личността си – инженер с философ, счетоводител с архитект и т.н.
Ние сме практици. За нас знанието е нищо, ако не е приложено на практика.
Ние сме взели решение за себе си да живеем, спазвайки Природните и обществените закони, зачитайки Добродетелите и се стараем доста в тази посока.
Лимецът се отнася към дивите сортове пшеница и една от най-старите храни на човечеството – прародител на пшеницата. Доскоро той представляваше интерес предимно за археолозите. Лимецът е житно растение от сем. Poaceae, род Triticum, с видово име Triticum monococ
В миналото културата е използвана масово, но от началото на 20-ти век постепенно е изместена от обикновената хлебна пшеница, тъй като тя позволява по-високи добиви.
Той е единствената зърнена култура, която не е селектирана от човека. Най-голямото му преимущество е, че е запазен видът му и това го прави устойчив – не боледува и не се налага при отглеждането му да се използват пестициди и хербициди.
Най-ценното не е толкова съдържанието му, колкото енергията, която получава от слънцето. Като заместител на месо, зеленчуци и хляб, лимецът набавя необходимите вещества за организма и от медицинска гледна точка това значи по-малко болести и по-здрава имунна система. Поради твърдата си обвивка, този вид зърно не е податлив на външни влияния, не полепва по червата, понася се леко и фино и предпазва от стомашно-чревни заболявания и алергии.