Според проф. Ценов от Добруджански земеделски институт няма притеснения за есенниците

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Метеорологичните условия са в норма и няма притеснение за есенниците. Това съобщи радио “Добруджа”, позовавайки се на водещия селекционер в Добруджански земеделски институт проф. Николай Ценов.

“Падналите валежи са повече от същия период на 2012 год. Сняг има достатъчно, което ще рече, че защитата на есенниците е ефективна. Притесненията на земеделските стопани са свързани с рапицата, тъй като тя няма адаптивните способности на останалите житни растения. Влагозапасяването ще стигне отлични нива – 230-240 литра на кв.метър, така че зимният запас от влага ще е достатъчен за нормалното израстване на културите. В момента те са във фаза братене”, сподели специалистът. В световен мащаб прогнозите за добиви пшеница ще са близки до миналогодишните. Надеждата на селекционера е неговите сортове Лазарка и Драгана да изместят от трона кралицата Енола. Най-добрият сорт в световен мащаб, оказва се е руският Безоста 1, заради неговата уникална адаптивност. От 10 години ДЗИ участва в съвместни международни опити, чийто координатор е Турция, за обогатяване геноплазмата на житните култури.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА