Холандски готвачи ще приготвят ястия с родопски био продукти

Златко Златков
Златко Златков
4 Минути

Холандските шеф-готвачи Ерик ван Велувен и Каролина Верхувен ще демонстрират здравословни ястия, приготвени с биологични и източнородопски продукти и ще ги предложат за дегустация. Това ще стане по време на  Дни на кулинарията с био- и местни продукти от Източните Родопи на 7, 8 и 9 юни в София и в с. Горно поле, Община Маджарово. Те са организирани от българохоландският проект новото тракийско злато и подкперата на посолството на кралство Холандия в България. Ерик и Каролина ще покажат уменията си в ресторант „Соул Кичън“ и в Холандското посолство в София, а после в „Дивата ферма”.  Сред поканените са дипломати, български готвачи, представители на кулинарни тв програми и издания, биопроизводители, почитатели на биологичната и здравословната кухня, собственици на къщи за гости в Източните Родопи, преподаватели и ученици от училища по обществено хранене и други.

С двамата холандски кулинарни експерти ще бъде и Мартийн Ланкестер, холандски лекар и собственик на един от първите биологични ресторанти в Амстердам, посветил живота си на популяризирането на биологичните методи на хранене и земеделие. Ланкестър  е изпълнителен директор на холандската фондация Авалон, която работи от 1990 г. за опазването на природата и развитието на биологичното земеделие.

В рамките на събитието за първи път ще бъде представен Кулинарен Пътеводител за Източните Родопи, плод на няколкогодишна работа на координатора по биоземеделие в „Новото тракийско злато“ доц. Владислав Попов в сътрудничество с колеги по проекта. Книгата представя полулярни ястия от района на Източните Родопи.

Ерик ван Велувен е страстен популяризатор на здравословната и биологичната кухня в кулинарния бизнес, който ръководи и в ресторанта Редероорд близо до Арнем, където е шеф-готвач. Човек, който може да въодушевява другите, човек на идеите и на действието, ориентиран към прагматичните решения – така Ерик ван Велувен определя себе си. Предпочитанията към местните продукти, зачитането на производителите и уважението към гостите са водещи в работата му като предприемач. Към това се прибавя и умението да се вглеждаш в природата и да я цениш. Водещо в неговата работа е фокусът върху клиенти и гости, които споделят тези виждания, а не стремежът към бързи печалби. Решението да работи с биологични и биодинамични продукти е логична стъпка в неговото развитие. Ван Велувен е председател на фондация Good Food Alliance (Съюз за добра храна), член на борда на фондация De Proeftuinen за устойчиво лидерство, член на Биораад, консултативен орган за иновативно предприемачество, професор в Saxion college. Той е автор на кулинарните книги „Истинското сирене“, „Модерно готвене в Холандия“, „Вкусовете на 13-те месеца“ и др. Ерик има опит с проекти на национално и европейско ниво. Бил е два пъти в България по проект за устойчив туризъм и хранене.

Каролина Верхувен е кулинарен етнолог и собственик на Academy Culinary History (Академия по кулинарна история). Тя е нейн директор и водещ експерт по готвене на биологични и здравословния ястия. Интересува се от всичко, свързано с готвенето. Има близо 40-годишен опит в консервирането на продукти – месо, зеленчуци, плодове, като е разработила и множество рецепти за конфитюри, сладка, чатни, сухи супи. Прави курсове и презентации по готвене с традиционни местни продукти, консервиране.

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама