Черешите са първите пролетни плодове, но тази година се очаква реколтата да е слаба. Сред овощните култури в България най-много площи са засети именно с череши, но голяма част от дръвчетата са измръзнали през зимата, като на места е засегната до 100% от реколтата. От минусовите температури през януари и февруари са измръзнали плодните пъпки. Утежняващ фактор са пролетните слани и отрицателни градуси. Реколтата в някои Пловдивски общини е била много добра и голяма, но е била съсипана от непрестанните триседмични дъждове, които водят до напукване на черешите. Оказва се, че дори по-късните и неузрели сортове също се напукват, което води до гниене на плода. Известно количество е било набрано само от сорта „Бигаро бюрла”, който е най-ранният. Те са били изкупени на цени 2 – 2.50 лв. за килограм, а са се продавали в магазините за 4 до 6 лв.
Мнението на експертите е, че у нас трябва да се засаждат по-ранни сортове, които да са устойчиви на напукване и гниене. Най-подходящи от българските сортове са тези, които са най-ранни, а именно „Косара” и „Розита”.
Въпреки всичко се очаква родното производство да задоволи нуждите на пазара и да не се налага внос. Най-вероятно ще бъдат изкупени по-малки количества на едро за преработка и по-голяма част от продукцията ще бъде реализирана директно за консумация в свежо състояние. Този вариант е по-удачен и за производителите на череши, защото постигат по-добри изкупни цени.