99 огнища на инфлуенца по птиците са регистрирани в Европа за седмица

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
1 Минути

За докладвания период няма констатирано огнище на заболяването високопатогенна инфлуенца по птиците (ВПИП) при домашни птици в Република България

За периода от 9-16 декември 2022 г. са констатирани 99 огнища на заболяването ВПИП при домашни птици на територията на Европа: Белгия- 1; 33 в Германия; 5 в Унгария; 1 в Италия, 3 в Полша; 51 във Франция и 5 в Чехия. Засегнати са общо 511 290 броя птици. Вирусът е от тип Н5N1, съобщиха от Съюза на птицевъдите в България (СПБ).

Най-много са засегнатите птици във Франция

За трета поредна седмица най- много огнища и засегнати птици (489 036) са обявени във Франция. Продължава прилагането на засилените мерки за контрол на заболяването на територията на цялата страна.

Случаите на ВПИП при диви птици в Европа са 44 на територията: на Хърватска, Белгия, Германия, Дания, Ирландия, Люксембург, Нидерландия, Полша, Румъния, Норвегия, Франция, Швейцария, Швеция и Обединеното кралство. Засегнати са общо 61 диви птици.

Независимо, лекия спад в броя на констатираните случаи и огнища на ВПИП през настоящата седмица с цел предпазване на домашните птици от заразяване, ефективните мерки за биосигурност остават единствената възможност.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА