91% по-малко изнесен ечемик от порт Варна до момента

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

46,3 хил. тона пшеница са изнесени от варненското пристанище за периода от 5-ти до 11-и септември. Количества ечемик и рапица не са изнасяни. От началото на тази пазарна година до момента експортът на пшеница е с 15,3% повече на годишна база като достига до 678,5 хил. тона, а на рапица – повече от 3 пъти повече и е общо до 181,7 хил. тона. С 91% по-малко е изнесеният ечемик и е само 6 035 тона, сочат оперативните данни на земеделското министерство.

През тази пазарна година от бургаския порт не са изнасяни пшеница, ечемик и рапица.

През 2015/16 маркетингова година от България са експортирани общо 3 429,5 хил. тона пшеница, 545,7 хил. тона ечемик и 324,4 хил. тона рапица, сочат предварителни данни на националната статистика. Износът на пшеница е с около 15% повече спрямо година по-рано, а при ечемика и рапицата има спад, съответно с около 1% и 30%.

Слънчогледът, изнесен от варненското пристанище от началото на тази пазарна година, е общо 19,9 хил. тона като за сравнение за този период на миналата година експорт на културата не е реализиран. Тази година пък не е изнесена все още царевица, докато миналата година по това време през порта са преминали 1 619 тона. През пристанището в Бургас няма експорт на нито една от двете култури до момента.

Общият износ на царевица за времето между септември 2015 и юни 2016 г. се изчислява на 1 319,7 хил. тона, а на слънчоглед – на 610,8 хил. тона, което е съответно с 36,5% и 30,4% спад на годишна база, сочат предварителните данни на НСИ.

От началото на юли тази година до 11-и септември у нас не са внасяни зърнени и маслодайни култури през пристанищата във Варна и Бургас.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама