7 общини у нас без програма за намаляване на скитащите кучета

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

От 411 проверки през 2020 г 81 са завършили с актове

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) е наложила общо 81 административни санкции на общини за неизпълнение на програмите за овладяване популацията на безстопанствените кучета през 2020 година. Нарушенията са констатирани в хода на извършените общо 411 проверки от инспекторите на ОДБХ в общините и в приютите за кучета, съобщават от ведомството.

Съгласно Закона за защита на животните (ЗЗЖ) и разпоредбите на Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД), всички общини в Република България имат задължението да изготвят и изпълняват програми, с които се цели намаляване популацията на скитащите кучета. Все повече общини приемат свои програми, като през 2020 година само 9 не са изпълнили това си задължение. Две от тях са изготвили и приели програми за овладяване популацията на безстопанствените кучета в началото на 2021 година.

През миналата година, само в приютите, са извършени 233 проверки – планови и по сигнали на граждани. Най-честите констатирани нарушения са за пропуски във воденето на документацията, липса на сключени договори за ветеринарномедицинско обслужване на приюта, съгласно законодателството, и липса на документи на персонала за завършен курс по „Защита и хуманно отношение към животните в приюти“. Към 25.05.2021 г. регистрираните приюти в страната са 58 приюта, от тях два са с временно преустановена дейност – един в град Кърджали и един в с. Доктор Йосифово, обл. Монтана. Предстои вписването в публичния регистър на приютите в България, достъпен на сайта на БАБХ, на един нов обект.

За периода 01.01.2020 – 25.05.2021 г. БАБХ е издала общо 42 предписания и 4 акта на кметове на населени места за неизпълнение на служебните им задължения по линия на хуманното отношение към животните, произтичащи от ЗВД и ЗЗЖ. В това число попадат нарушения и неспазване на защита и хуманно отношение както към кучета, така и към други животни, включително селскостопански.

Във връзка с установените несъответствия на ЗВД и ЗЗЖ от общините през 2020 г. са проведени две срещи между БАБХ и представители на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Дискутирани са редица въпроси, свързани с овладяване популациите на безстопанствени животни, както и други проблеми, пред които се изправят институциите и начините за тяхното разрешаване.

 

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements