9,4 % ръст при износа на храни и живи животни към трети страни

Кирил Александров
Кирил Александров
2 Минути

9,4 % ръст при износа на храни и живи животни към трети страни, отчитат от НСИ. За януари – февруари тази година стокооборотът е в размер на 261,4 млн. лв., докато през 2016 г. е бил 261,4 млн. лв.

 Във всичките сектори  експортът за трети страни се увеличава с 20.0% спрямо миналата година и е на стойност 2,8 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Турция, Египет, Китай, Сърбия, Македония и Русия, които формират 56.0% от износа за трети страни.

 Към страните от ЕС България е изнесла стоки общо за  7,78 млрд. лв. и в сравнение със съответния период на предходната година експортът се увеличава с 12.7% . Само за февруари общият износ възлиза на 4 049.3 млрд. лв. и се увеличава с 16.3% спрямо същия месец на предходната година.

През първите два месеца на годината от Европа са внесени стоки за 8,6 млрд. лв. или с 18.5%.

Общото външнотърговско салдо (износ FOB – внос CIF) е отрицателно – 857.1 млн. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото през периода януари – февруари 2017 г. също е отрицателно и е в размер на 423.3 млн. лева.

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА