8 новогодишни храни символизиращи щастието

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

Щом удари часовникът дванадесет за всеки започва ново начало. Всяка нова година забравяме за минута миналото и изпълнени с оптимизъм и щастие гледаме към бъдещето. За да се спомогне за успеха и просперитета на предстоящата година, много култури слагат на трапезата си специална храна.

Ето и осем от храните,  които носят късмет:

Прасе

Прасето се смята за  символ на прогреса и просперитета. Свинско се слага на този ден, върху много европейски трапези. Някои народи смятат, че тлъстото месо символизира богатството. Цяло печено прасенце на новогодишната трапеза можем да видим в страни като Куба, Испания, Унгария и Португалия. В Австрия и Германия пък се купуват прасенца направени от марципан за късмет.

Маринована херингахеринга

Определено тя не е любима в Източна Европа. В западната част на континента обаче я считат за символ на парите. В Полша, Германия и части от Скандинавия задължително на новогодишната трапеза присъства парче херинга. Хората вярват, че тези сребърни риби ще донесат успех във финансите, на този който ги яде.

Грозде

В Испания традицията повелява да се изядат 12 зрънца грозде преди 12 часа на 31 декември. Всяко зърно съответства на месец от следващата година. И така, ако третият грозд е кисел, ще знаем, че март няма да е нашият месец.

Леща

Лещата е типична за италианската празнична трапеза. Формата на бобовото растение приличат на монети, а начинът на уголемяването им след като са приготвени се свързва със съдбата. Прието е да се добави свинско месо или наденица. Тя не само придава неустоим аромат на лещата, но носи просперитет и символизира напредъка.

Грах

В американския юг,  грах се сервира на Нова година, за да се осигури късмет през цялата година. Но всеки човек трябва да изяде по 365 грахчета, по едно за всеки ден. Грахът обикновено се придружава от зеленчуци и царевичен хляб. Царевият хляб – цветът на златото – дава късмет с парите.

Юфка

В Япония юфката се яде на новогодишна вечеря. Видовете юфка “Toshikoshi Soba” или “Passing the Noodles” се произвеждат от елда и са свързани с дълголетието. Елдата  е зърно, което е символ на устойчивостта. Според обичая, обаче трябва да хапнем храната на късмета преди 12 часа. Ако закъснеем ще привлечем лош късмет.

Василопитаvasilopita василопита

В Гърция Новогодишният ден съответства на празника на Св. Василий. Много семейства празнуват с кейк, наречена  Василопита. В полунощ на 31 декември главата на домакинството разрязва на кръст питата и казва молитва над нея. След това тя се разпределя на членовете на семейството, като се започва от най-възрастните до най-младите. В някои традиции първите парчета са заделени за Христос, за дома, за бедните или за Свети Василий. Слага се монета във Василопитата. Този на когото се падне ще има много късмет в предстоящата година.

Kransekake

Kransekake е десерт  – стъпаловидна торта, приличаща на елха.Този десерт винаги се украсява с малки флагчета на съответната страната. “Тортата – венец”  е в центъра на датски и норвежки тържества, включително и Нова година. Десертът е изработен от пръстени, които са подредени така, че да образуват формата на конус. Понякога в средата се поставя бутилка. Когато се обърне на долу, този десерт изглежда като рог. Смята се, че е това е рогът на изобилието, за това е много важна част от празниците.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА