79% от парниковите декоративни изследвания са замърсени с опасни за пчелите пестициди

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

79% от декоративните растения, които се отглеждат в парници в Европа, са замърсени с пестициди, опасни за пчелите, сочи проучване на “Грийнпийс Интернешйнйл”. Част от откритите вещества са незаконни, а близо половината от растенията, от които са взети проби, съдържат забранените неоникотинови пестициди, гласи прессъобщение на организацията.

Изследвани са проби от 35 вида привлекателни за пчелите растения като теменуга, камбанка и лавандула от 10 страни. Около 98% от взетите проби съдържат разнообразни инсектициди, хербициди и фунгициди, се посочва в съобщението. В проби от Полша, Швейцария и Австрия са регистрирани остатъци от 15 вида пестициди.

В 12 от изследваните растения е открито наличие на вещества, чиято употреба не е позволена в рамките на Европейския съюз. Цветята, които засаждате в двора си, могат да бъдат опасни за пчелите и другите насекоми.”, това казва Матиас Вютрих, който води кампанията на „Грийнпийс“ за екологично земеделие.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements