73 белоглави лешоядчета са се излюпили в Източните Родопи тази пролет

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

През изминалата година са преброени 77 малки пилета

73 белоглави лешоядчета са се излюпили през тази пролет в Източните Родопи. Това става ясно от мониторинга на гнездовите колонии на белоглавите лешояди в района, с цел отчитане на гнездовия успех. Мониторингът е направен от Българско дружество за защита на птиците, съобщават от geograf.bg.

През следващите седмици ще се уточни общият брой, като се извърши проверката на всички гнезда. През изминалата година са преброени 77 малки пилета. През последните 4 години се наблюдава ръст в броя на излюпените и успешно отгледани белоглави лешоядчета.

Малките лешоядчета се излюпват в края на март и началото на април. Родителите полагат непрекъснати  грижи за тях за период от близо четири. Това време е необходимо на малките, за да пораснат достатъчно и да започнат да правят първите си летателни опити. До средата на лятото малките лешоядчета вече съвсем не са толкова малки. Въпреки че към този момент са едва на няколко месеца, те са напълно развити и тежат колкото възрастните им родители – около 7 kg, а понякога дори повече.

Лешоядите са постоянен и скитащ вид. Младите птици скитат до около петата година, когато достигат пълна зрялост. През това време могат да извършат придвижвания на големи разстояния от местата на излюпване. Това са критични моменти от живота на птиците, защото близо 70% от тези лешояди умират в тази ранна фаза на живота си.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements