72,6% от френските плодове съдържат пестициди

72,6% от френските неорганични плодове съдържат остатъци от пестициди. Това сочи проучване направено неотдавна в страната, пише euractiv.com.
От 2012 г. до 2016 г. 72,6% от небиологичните плодове и 41,1% от небиологичните зеленчуци са били замърсени с пестициди. Тревожно е, че 2,7% от пробите от плодове и 3,5% от зеленчуци показват нива на пестицидите над максимално допустимите граници на остатъчни вещества.
Най-замърсеният плод е гроздето (89% от пробите съдържат непозволени вещества), клементините и мандарините (88.4%) и черешите (87.7%). Освен това, 6.6% от черешовите проби и 4.8% от пробите от мангото надвишават максималното ниво на остатъчни вещества.
Най-замърсените зеленчуци са: целина (84,6%), пресни билки (74,5%), 29,4% от пробите на пресни билки превишават допустимите норми (без магданоз и босилек).
„Имайки предвид въздействието на пестицидите върху човешкото здраве, тези цифри подчертават абсолютната необходимост от промяна на селскостопанския модел“, казва евродепутатът Ерик Андрию. „Трябва да подкрепим нашите земеделски производители в прехода към производствени методи, които са по-екологични и здравословни за потребителите.“, допълва той.
Държавният секретар на страната пък заяви в съобщение, че докладът „показва необходимостта от спиране на неконтролираното използване на агрохимични продукти като глифозат“.
Въпреки това, през декември 2017 г., след месечно разискване и ожесточена съпротива от страна на гражданите, Комисията реши да поднови разрешението за пускане на пазара на глифозат. И то за още 5 години.
Вследствие на това Парламентът създаде специална комисия по пестициди (PEST), която да разгледа процедурата за разрешаване на пестициди от ЕС. Комисията се занимава и с потенциалните неуспехи при оценката и одобряването на веществата.
На европейско равнище настоящата процедура за одобрение не позволява бързото отстраняване на опасните вещества от пазара.