69% по-малко прибрана продукция от рапица

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

1 085,7 хил. тона пшеница са прибрани към 6-и юли, сочат оперативни данни на Министерството на земеделието. Количеството реколтиран ечемик възлиза на 490,8 хил. тона, а рапицата – на 87,2 хил. тона. Обемите са значително под тези, отчетени по същото време на миналата година – с между 25,7% и 68,7% като най-голяма е разликата при рапицата. Изоставането се дължи основно на по-бавния темп на прибиране на реколтата, отчитат от МЗХГ. Към момента, средният добив при пшеницата и ечемика е по-висок среден добив спрямо предходната година, съответно с 6,3% и 8%, докато при рапицата се отчита с 3,2% по-нисък среден добив.

От пролетниците отново към 6-и юли са прибрани 19,5 хил. тона картофи, 5,9 хил. тона домати, 2 083 тона дини, 116 тона пипер и 133 тона пъпеши. По-малка спрямо същия период на предходната година е продукцията от картофи, пъпеши, дини и пипер като понижението започва от 13,2% и достига 71,8%. Разликата се обяснява както с намаление на реколтираните площи, така и с по-ниски средни добиви при някои култури. Положителна е обаче тенденцията при производството на домати, което е с 12,6% над нивото отпреди една година. Това се дължи на по-високите добиви от декар и повече реколтирани площи.

С между 21,4% и 40,8% по-нисък е средният добив при дините, пъпешите и пипера. При картофите обаче има повишение на добива с 14,4%.

пролетници

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ръст с между три и половина и 11,5% бележи продукцията от маслодайна роза, череши, вишни и ягоди спрямо същия период на предходната година. Три повече малини са набрани спрямо предходната година – заради по-ранното прибиране на реколтата, и заради повечето засадени площи, в комбинация със значително по-висок среден добив. Между 55 и 84,6% изостава производството на кайсии, праскови, лавандула и сливи на годишна база. Към този момент, при черешите, лавандулата, кайсиите, ягодите, прасковите и малините се отчитат по-високи средни добиви спрямо година по-рано (с между 9,2% и 39,9%), докато при маслодайната роза, вишните и сливите добивите намаляват с между 1,6% и 53,9%, отчитат от МЗХГ.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама