6 растения за спалнята, които се борят с безсънието

Паулина Йоргова
Паулина Йоргова
3 Минути

Пълноценният нощен сън е ключов фактор за работоспособността ни през деня, а и за доброто цялостно физическо състояние. Проблемите със съня обаче са все по-често срещан проблем за съвременните хора. И ако чашата с топло мляко преди лягане не действа, за да се унесете, то може да пробвате с растения. Да, отглеждането на определени растения в спалнята не само, че ще внесе свежест и красота в обстановката, но и ще намали необходимостта от броене на овце.

Жасминът има деликатен успокояващ ефект върху тялото и съзнанието. Изследователи са доказали, че саксията с жасмин в спалнята намалява напрежението и подобрява качеството на съня. В допълнение – нежните му цветчета носят радост за окото.

Едно от най-популярните растения, когато стане дума за успокояване и намаляване на напрежението безспорно е лавандулата. Според проучвания ароматът й намалява пулса, понижава кръвното налягане и така помага на човек да се успокои. Твърди се още, че бебетата, отглеждани в стая, където има лавандула, плачат по-малко и имат по-дълбок сън, което автоматично подобрява и съня на родителите им. При жените лавандулата също допринася за намаляване броя на събужданията след първоначалното заспиване.

Змийското растение е едно от най-препоръчваните за подобряване качеството на въздуха в помещенията. То освобождава особено интензивно кислород като респективно поглъща въглероден диоксид като същевременно и се бори и с домашни замърсители като формалдехид, бензен и трихлороетилен и така спомага за пълноценния сън.

aloe-vera-1330396-639x426
Вижте още: 7 билкови продукта, които трябва да имате в домашната аптечка

По сходен начин действа и алое вера. Освен че повишава въздуха в стаята, растението се гледа лесно, не е капризно и няма да пострада, ако пропуснете да го полеете. Дръжте го на прозореца на спалнята, тъй като изисква много светлина. Освен че ще подобри съня, то ще ви е полезно и при леки изгаряния, порязвания или изсушаване на кожата.

В успокояването на раздразнителността и преодоляването на безсънието гарденията също се справя отлично. Тя изисква светла стая, но не и пряка слънчева светлина.

За любителите на екзотиката е бамбуковата палма. С нея можете моментално да изхвърлите освежителите за въздух, да разведрите обстановката в помещението и да се радвате на пълноценна почивка.

Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година. Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements