5500 лични стопанства със заявка за отглеждане на прасета

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Зареждането с животни трябва да става само от регистрирани индустриални и фамилни ферми

5500 са личните стопанства към края на 2020 г, които са регистрирани за отглеждане на прасета, съобщи за „Агрозона” доц. д-р Цвятко Александров, заместник изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). „През миналата година имаме едно огнище на АЧС в нерегламентирано лично стопанство. Макар в началото хората да гледаха с недоверие както на наличието на това заболяване у нас, също и на прилаганите мерки за биосигурност, към момента личните стопанства със свине са по-малко на брой. Стопаните, които държат на традицията да си отглеждат прасе за лична консумация разбират необходимостта това да се случва при изпълнение на мерки, които не изискват големи инвестиции и най-вече – да бъде регламентирано и след регистрация”. Доц. Александров напомни, че въвеждането на животни в лични стопанства се извършва по много опростена процедура, по която заявленията вече се подават до кмета на населеното място. Целта е желаещите да бъдат максимално улеснени, не се налага да посещават ОДБХ. Съгласно разписана процедура и правила, след задължителната регистрация на личното стопанство и становище относно епизоотичната ситуация към момента за заболяването АЧС в съответния регион, официални ветеринарни лекари извършват проверка на обекта дали съответства на минималното изискуемо законодателство и най-вече на мерките за биосигурност.
Именно въведените минимални мерки за биосигурност намаляват опасността от проникване, а в последствие и разпространение на заразни заболявания вкл. и АЧС. Тези мерки са напълно постижими и не изискват значими инвестиции и усилия от страна на стопаните.
Зареждането на прасета в личните стопанство е не само задължително, но и важно за опазване на здравето на животните да става само от регламентирани източници – регистрирани индустриални и фамилни ферми.
За да се предпази свиневъдния бранш се извършат регулярни проверки, вкл. на личните стопанства както от официални ветеринарни лекари, така и от регистрирани ветеринарни лекари.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА