1 242,9 хил. тона слънчоглед и 353 хил. тона царевица са реколтирани в страната към 14-и септември, което е съответно с 6,2% повече и с 51,9% по-малко на годишна база, сочи анализ на Министерството на земеделието. Спадът при царевицата е заради по-бавния темп на прибиране на реколтата, при относително запазване на общите площи за реколтиране. И при двете култури средния добив спрямо миналата година е по-висок.
С 51% и близо 40% по-малко е реколтата от домати и пипер спрямо отчетеното по същото време на 2016 г. Това се дължи на съществено намаление както на реколтираните площи, така и на средните добиви. При производството на картофи и пъпеши отново има спад, но по-малък на годишна база – съответно с 16,4% и 7,1%. При дините е отчетен ръст от 35,9%.
Средните добиви от пипер, пъпеши и домати са с между 11,2% и 31,8% по-ниски спрямо миналата година, повишение има при картофи и дини – съответно с 2,5% и със 7,1%.
С между 52,9% и 74,7% нараства събраната продукция от кайсии, лавандула и малини. Причина за това е нарастване на реколтираните площи и увеличение на средните добиви. При производството на череши, вишни, круши, маслодайна роза и ягоди също се отчита увеличение на годишна база – в рамките на 1,5% – 10,7%. Намалява производството на сливи, праскови, лозя (винени и десертни) и ябълки с между 2,5% до 36,2%. Най-съществен е спадът при десертните лозя.
От земеделското министерство отчитат, че по-значително увеличение на средния добив спрямо реколта `2016 има при кайсиите (с 44,2%), малините (с 22,4%) и лавандулата (с 21,8%), а намаление – при десертните лозя (с 18,4%).
Отново към 14-и септември е направена предсеитбена подготовка на 2 728 402 дка и дълбока оран на 1 216 216 дка. Засети са 440 594 дка със зимна маслодайна рапица, 19 500 дка с пшеница и 2 500 дка с ечемик. За същия период на 2016 г. са били засети 568 433 декара с маслодайна рапица, 13 355 дка с пшеница, 5 248 дка с ечемик и 300 дка с тритикале.